- ok 2 litrów rosołu lub wywaru warzywnego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g ulubionego makaronu
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka masła
- koperek
- można dodać ziemniaka
- śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz pieczarki i dusimy ok 5 min. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę lub półplasterki i dodajemy do pieczarek, dusimy kolejne 5 min. Jeśli zdecydujemy się dodać ziemniaki to też dorzucamy pokrojone do garnka razem z marchewką i pietruszką. Po tym czasie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Koperek szatkujemy i dorzucamy do zupy. W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wlewamy chochelką zupę, dorzucamy makaron i zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz