Ad sense

niedziela

sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Na kolację chętnie sięgam po lekkie posiłki. Z pewnością można do nich zaliczyć dzisiejszą sałatkę. Zdrowa, bogata w wartości odżywcze sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki głównym składnikom – rybie i jajku sałatka daje uczucie przyjemnej sytości, a zielenina i świeże warzywa nadają jej lekkości, sałatka jest bardzo smaczna a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.



Składniki na 1 porcję:
  • 2 garście mixu sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kawałków tuńczyka
sos czosnkowy:
  • 2-3 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • czosnek - granulowany lub ząbki
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano - świeże lub suszone
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut.
Na talerz kładziemy umyty mix sałat. Na sałatę układamy pokrojoną paprykę oraz tuńczyka z zalewy. Jajka kroimy w ćwiartki a pomidorki na połówki i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń