Szybciutkie w przygotowaniu a do tego bardzo tanie. W sam raz gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kruche na zewnątrz a miękkie i ciągnące w środku. Po prostu pycha!
Składniki:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/4 lub 1/2 szklanki cukru - w zależności jak słodkie lubimy
- można dodać kilka kropel olejku lub aromatu waniliowego, migdałowego lub cytrynowego
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na około pół godziny aby się nieco ociepliły. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy są już ubite dosypujemy stopniowo cukier a na samym końcu olejek lub aromat. Masa musi być bardzo dobrze ubita i sztywna.
Blachę wkładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe bezy. Mi wyszło 55 sztuk. Pieczemy 15 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyłączamy grzanie lecz bezy muszą jeszcze zostać w zamkniętym piekarniku przez pół godziny aby się do końca wysuszyły. Po tym czasie można otworzyć piekarnik, wyjąć bezy i zajadać :-)
Bezy kocham!
OdpowiedzUsuń