- 2 piersi z kurczaka
- płat ciasta francuskiego
- szpinak
- feta
- sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.
Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-)
Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz