Ad sense

środa

mumia ze szpinakiem i fetą

Dzisiaj nie będzie fit ;-) Zawinięta pierś kurczaka w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to miła odmiana na obiad nie tylko od święta. Możemy wykorzystać różne farsze - feta i szpinak, pieczarki i żółty ser, boczek, suszone pomidory. Propozycji i smaków jest mnóstwo - każdy powinien wybrać farsz jaki lubi najbardziej. Polecam!



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • płat ciasta francuskiego
  • szpinak
  • feta
  • sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:
 Piersi oczyścić, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem. Mięso nacinamy tak aby móc do środka włożyć farsz. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu z czosnkiem aby odparować wodę. Fetę kroimy w kosteczkę. Piersi kurczaka nadziewamy szpinakiem i fetą.
Ciasto francuskie dzielimy na pół. na każdą połowę kładziemy nadziane piersi kurczaka. równolegle po obu stronach mięsa nacinamy ciasto - robimy paseczki. Boki ciasta zawijamy przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Ja miałam ciasto francuskie xxl więc wyszły jeszcze dwie małe mumie ;-)
Pieczemy w 200 st. przez około 30-40 min. aż mięso nie będzie surowe a ciasto ładnie się zrumieni.
Podajemy z surówką lub wcinamy same :-) smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz