Ad sense

niedziela

drobiowy pasztet z papryką bez pieczenia

Domowy, drobiowy pasztet, który jest prosty, pyszny i szybki do przygotowania. Jako dodatki można dodać to na co tylko mamy ochotę - paprykę, suszone pomidory, żurawina. Od sklepowego różni się przede wszystkim głębokim smakiem i brakiem konserwantów. Polecam!



Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 200 g piersi z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ok. 1/2 łyżeczki soli 
  • 70 g masła w kostce

Przygotowanie:
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zmiękną. Przekładamy do osobnego naczynia aby ostygły.  Wątróbkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na tej samej patelni gdzie smażyła się papryka z cebulką. Doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Smażymy aż mięso straci surowość. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażoną paprykę z cebulą oraz mięso przeskładamy do blendera i miksujemy aż składniki się połączą (można również zmielić w maszynce do mielenia). Mniej więcej pod koniec dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę można skosztować i ewentualnie doprawić pod swój smak, ja czasem dosypuję troszkę pieprzu. Pasztet przekładamy do zamykanego pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz