Ad sense

poniedziałek

szybkie danie - meksykańskie chili con carne

Pikantne, łatwe do przygotowania danie na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką lub z ryżem. Ja czasem dorzucam makaron i mam spagetti :)

składniki:
  • pół kg mielonego mięsa
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • pół puszki kukurydzy - można dać całą puszkę
  • puszka czerwonej fasolki razem z zalewą
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki suszonej cebulki
  • łyżeczka sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki bazyli
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz, 
  • łyżka oliwy lub oleju do smażenia

Przygotowanie:
Na patelnię dajemy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu aż mięso zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, chili, czosnek, bazylię, oregano oraz sproszkowane papryki. Mieszamy wszystko. Wlewamy fasolkę wraz z zalewą oraz kukurydzę (kukurydza bez zalewy). Dodajemy przecier pomidorowy i suszoną cebulkę (jeśli jest za gęste można podlać odrobinę wodą). Dusimy na małym ogniu ok 10 min. delikatnie mieszając.
Podajemy ze świeżą bagietką, bułeczką
 lub z ryżem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Tyle razy sie przymiezalam i jeszcze nigdy nie robilam...

    OdpowiedzUsuń