Ad sense

niedziela

wegetariański obiad - pełnoziarniste pierogi z kaszą gryczaną i serem z piekarnika

Zapraszam na kolejny zdrowy obiad. Podpatrzyłam go na stronie Pani Muchy i od razu miałam ochotę go wypróbować! Chrupiące, pieczone pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i pietruszką. Zdrowa alternatywa dla pierogów wyłącznie z białej mąki i ziemniaków. Spróbujcie sami!


Składniki:
ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
  • ciepła woda ok 0,5-1 szklanki
  • łyżeczka oleju
  • sól
farsz:
  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 kostka tłustego lub półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu: Gotujemy kasze gryczaną i mieszamy z podsmażoną na złoto pokrojoną cebulą. Dodajemy twaróg, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Całość mieszamy do otrzymania dość zwartego farszu.Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny aby gluten zaczął pracować.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy i wykrawamy kołka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i podsypanej mąką. Pieczemy 15-20 min w 170 stopniach.


Z podanych składników wyszło mi 22 pierogi różnej wielkości :-)


Jemy same lub podajemy z sosikiem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz) lub ziołowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natka pietruszki). Jednak mi najbardziej smakują z ostrym keczupem :-)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz