Ad sense

sobota

odchudzone pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kawałkami gorzkiej czekolady

Odchudzone drożdżowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady. Gdyby zrobić je bez czekolady - śmiało można nazwać je pełnoziarnistym chlebkiem. W sam raz na podwieczorek do kawy :-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - można zastąpić mąką graham, nie polecam żytniej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50g lub 100g gorzkiej czekolady najlepiej 70% poszatkowanej w większe kawałki
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Do letniego mleka dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady) włącznie z zaczynem i solą. Mieszamy, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady, następnie przekładamy do formy na babkę lub do keksówki i ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut bez termoobiegu.
Smacznego!


Przepis zainspirowany babka z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz