Ad sense

czwartek

obiad jednogarnkowy - gulasz z fasolą i warzywami w pikantnym sosie paprykowym

Smaczny, sycący wieprzowy gulasz z warzywami w pikantnym sosie paprykowym. Polecam!



Składniki
  • 300-400 g mięsa wieprzowego - najlepiej schab ale może być łopatka lub szynka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz chili cayenne wg uznania
  • czosnek granulowany wg uznania
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 0,5-1 litra wody
  • sól, pieprz do smaku
  • puszka białej fasoli - może być również 200g białej fasoli namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • czerwona papryka
  • sos ze słoika - tu na zdjęciu miałam paprykowo-śmietanowy, ale równie dobrze smakuje z pieczarkowym lub pomidorowo-śmietanowym


Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miseczki lub pojemnika - dodajemy olej lub oliwę, paprykę ostrą, słodką, chili, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy aż wszystkie kawałki mięsa pokryją się przyprawami i odstawiamy co najmniej na godzinę. Po tym czasie w dużym garnku obsmażamy mięso i zalewamy wodą tak by każdy kawałek był przykryty. Dusimy pod pokrywką ok 30 min. 
W tym czasie odsączamy fasolkę, obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone wrzucamy do mięsa i dusimy kolejne 20 min. 
Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki a paprykę kroimy w paski. Dorzucamy do mięsa i dusimy ok 10 min. 
Następnie do gulaszu wlewamy sos ze słoika, mieszamy i zagotowujemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz