Ad sense

wtorek

Drożdżówki z makiem - przepis z zeszytu babci

Przepyszne domowe drożdżówki z makiem.
Wwystarczył komentarz mojego męża, że te bułeczki są o wiele smaczniejsze od tych z piekarni, zeby sie utwierdzić w tym, że muszą być na prawdę smaczne.
Przepis na ciasto mam ze starego zeszytu z przepisami który mam od babci. Masa makowa niestety jest kupna - nie oszukujmy się, tak jest szybciej i prościej;)
Bardzo polecam!



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko
  • 100 g masła 
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych 
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy

Przygotowanie:
Jajko i żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mleko z masłem podgrzewamy aby masło  się rozpuściło i odstawiamy do wystygnięcia, ma być cieple ale nie gorące.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże, sól, mleko z masłem oraz ubite jajka z cukrami. Wszystko razem mieszamy az powstanie spójne, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę przerabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy od dłuższego boku jak roladę. 


Ciasto dzielimy na 10 części, każdą część naciskamy od góry tępą stroną noża tak aby nie przeciąć bułki.


Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.


 Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 st. do zrumienienia. 
Smacznego!

1 komentarz: