Ad sense

wtorek

krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

 Krokiety zawsze pojawiają się u nas na świątecznym stole. Najlepiej smakują z barszczem.





Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 300 g mięsa (może być z rosołu, może być wieprzowe, mielone)
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • domowa vegeta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • bułka tarta, jajko





Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso mielimy. Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso i smażymy aż mięso straci surowość. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy, chwilkę podsmażamy i przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki. Usmażone przekładamy do miski z mięsem. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy nasze krokiety na patelni z obu stron do zrumienienia bułki tartej.Podajemy z barszczem czerwonym do picia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz