Ad sense

piątek

knedle z truskawkami

Każdy z nas uwielbia truskawki, lecz sezon na nie, nie trwa wiecznie. Wielka szkoda! Jesienią, wiosną czy zimą można na szczęście wykorzystać mrożone truskawki. Dzisiaj zapraszam na słodkie polskie danie w sam raz na piątek - knedle z truskawkami. 

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kaszy manny
  • 1 jajo
  • 3 łyżki stopionego masła
  • sól
  • mrożone truskawki
  • kilka listków świeżej mięty
  • cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli
  • bułka tarta
  • masło do bułki


Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki, listek mięty i łyżeczkę (lub mniej) cukru. Zlepiamy knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz