Składniki:
- 1 pojedyńcza pierś kurczaka
- 3 udka kurczaka bez kości (razem pół kilo mięsa)
- marchewka, groszek
- sól, pieprz
- przyprawy takie jakie lubicie - vegeta, papryka, czosnek
- około 200 ml wody
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- pusta butelka - moja po mleku
- woreczek
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę - taką jaką chcemy mieć w wędlinie, doprawiamy i mieszamy dokładnie, W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mięso. cały czas mieszając gotujemy aż mięso straci surowość, później już nie będzie poddawane obróbce termicznej - ja na tym etapie wrzuciłam marchew z groszkiem, ponieważ korzystałam z mrożonych. Gdy mięso już jest ugotowane dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Z butelki odcinamy górną warstwę i wkładamy do środka woreczek. Przestudzone mięso przekładamy wraz z całym płynem do butelki i mocno dociskamy. Zawiązujemy woreczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc, aż galaretka stężeje. Smacznego!
Z butelki odcinamy górną warstwę i wkładamy do środka woreczek. Przestudzone mięso przekładamy wraz z całym płynem do butelki i mocno dociskamy. Zawiązujemy woreczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc, aż galaretka stężeje. Smacznego!
Ale super wykonanie, wygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńSuper rewelacyjny pomysł! Na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka galaretke z miesem i warzywami. Tylko kupowalam :-). Teraz zrobie sama. Dzieki za swietny przepis :-).
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł,wykorzystam bo jestem fanką domowej wędliny,a z galaretką wprost uwielbiam :}
OdpowiedzUsuń