Ad sense

niedziela

Wytrawne pełnoziarniste bułeczki

Pyszne drożdżowe bułeczki z pełnego ziarna, w sam raz na drugie śniadanie lub kolację. Jako dodatki do środka każdy może dać to co lubi lub to co akurat zalega w lodówce ;)



Składniki:
ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • paczuszka suchych drożdży 
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • kilka plasterków szynki
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 6 pomidorów suszonych
  • starta mozzarella

Przygotowanie:
 Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Wszystko razem przemieszać aby spulchnić mąkę. Mleko podgrzewamy z masłem i dodajemy do mąki. Na końcu wbijamy rozbełtane jajko. Wszystkie składniki należy wymieszać i zagniatać ciasto. Na początku będzie się mocno kleiło, w razie potrzeby można podsypać mąką lecz nie za dużo, bo wtedy ciasto będzie za suche. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku, na to szynkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i posypać połową startej mozzarelli. Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia.. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz