Ad sense

wtorek

Pyszne chrupiące gofry

Kto z nas nie lubi gofrów? My uwielbiamy! Dla nas połączenie idealne to gofry z bitą śmietaną i owocami, mniam! Z tego przepisu gofry smakują jak te z budki nad morzem. Polecam spróbować.
Pamiętajcie, że podstawą upieczenia dobrych i chrupiących gofrów takich jak nad morzem jest dobry przepis ale również dobra gofrownica. zadbajcie o to żeby miała przynajmniej 1000W. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Cukier waniliowy




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok 6-7 min. Zazwyczaj piekę gofry na średniej mocy aby na pewno były upieczone w środku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz