Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie po nie sięgam gdy zostanie mi więcej marchewki z wyciskania soku. Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości starte marchewki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do foremki na muffinki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w 180 st. bez termoobiegu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz