Ad sense

niedziela

Babeczki jogurtowe z marchewką

Babeczki jogurtowe z marchewką.
Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie po nie sięgam gdy zostanie mi więcej marchewki z wyciskania soku. Polecam!




Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości starte marchewki


Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do foremki na muffinki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w 180 st. bez termoobiegu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz