Ad sense

niedziela

Zupa koperkowa

Szybka, prosta i sycąca zupa. Zasmakuje każdemu a w szczególności dzieciom. Polecam!



Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 duży ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 4-5 jajek
  • śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ziemniaka, marchew i pietruszkę obieramy i myjemy. Pietruszkę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka kroimy w kosteczkę. Rosół lub wywar zagotowujemy. Na gotujący wrzucamy starte warzywa oraz pokrojonego ziemniaka. Gotujemy ok 10-15 min do miękkości warzyw. Jajka gotujemy na twardo. Koperek myjemy, siekamy i wrzucamy do zupy. jajka studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na talerz lub do miseczki nalewamy zupkę, dodajemy jajka i zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz