Babka gołąbkowa to idealne rozwiązanie jeżeli mamy w domu małą kapustę z której wyjdzie nam max 5-6 gołąbków a mamy wiekszą rodzinę która ma ochotę na gołąbki lub dla osób które nie lubią zawijać gołąbków. Polecam!
- 1 młoda kapusta
- 500g mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebulka
- 1 marchewka
- 1 jajko (można pominąć)
- ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, majeranek)
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Liście kapusty odrywamy i parzymy lub parzymy kapustę w całości. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą, jajkiem, marchewką i przyprawami.
liście z babki zawijamy do środka przykrywając farsz. Całość można posolić i dać na wierzchkilka plasterków masła.
Na górę kładziemy dodatkowy liść, który można wymienić w połowie pieczenia na inny jeśli się zbyt mocno przypiecze.
Całość pieczemy ok 1h 30min w 180 st. Podajemy z sosem pomidorowym lub wcinamy same. Smacznego!
świetny pomysł
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń