Ad sense

środa

jabłecznik / szarlotka z budyniem

Jabłka i budyń to połączenie idealne. Przepis na ciasto posiadam z zeszytu mojej Mamy. Ciasto jest idealne na co dzień jak i na świąteczny stół. Bardzo chętnie je robimy kilka razy w roku. Polecam!




Składniki:
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 szkl. mleka (750 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
Dodatkowo 8-10 jabłek. Można użyć jabłek ze słoika lub gęstego musu jabłkowego.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i odłożyć do lodówki aby ciasto stwardniało.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Z 3 szklanek mleka odlewamy 2 szklanki i gotujemy. W trzeciej szklance mieszamy budynie i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy szybko i dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki. Ciasto ścieramy na spód blaszki na tarce o dużych oczkach.

Na starte ciasto wykładamy wcześniej starte jabłka.


Na jabłka wylewamy cały ugotowany i wystudzony budyń.


Na budyń ścieramy drugą część ciasta.


Pieczemy 50 min w 180 st. Smacznego!





1 komentarz: