sobota

zdrowe, bardzo orzechowe kulki bez pieczenia

Dzisiaj przepis na zdrowe orzechowe kuleczki bez pieczenia. Zrobione ze zblendowanych orzechów i daktyli na bazie masła orzechowego, smakują przepysznie. Warto je jeść, ponieważ jest to doskonały sposób na dostarczenie sobie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tak bardzo potrzebne dla naszego zdrowia.
"Orzechy w ponad 70% składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, węglowodanów i błonnika. Zawierają również wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B, PP, A i E. Orzechy pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, mają korzystny wpływ na układ krwionośny, regulują poziom cukru we krwi, są też dobre na oczy. Jedyną ich "wadą" jest ich kaloryczność, dlatego trzeba je jeść regularnie, ale z umiarem"



Składniki:
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych - lub innych ulubionych
  • 1 niepełna szklanka daktyli 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki czekolady w proszku lub kakao lub odżywki białkowej lub np zmielonego siemienia lnianego


Przygotowanie:
Orzechy z daktylami wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie zwarta masa. W misce łączymy masło orzechowe z miodem i czekoladą, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy lepimy kuleczki - można je obtoczyć w zmielonych orzechach, kokosach lub jak ja w ziarenkach siemienia lnianego. Trzymamy w lodówce, jeśli zdążymy je tam schować:-) Smacznego!


1 komentarz:

  1. Super pomysł na pyszną i zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń