Ad sense

wtorek

Pierogi ruskie na golasa :-)

Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą. Przepis podglądnęłam w Kuchni+ i tak mi się spodobał, że postanowiłam wypróbować sama. W smaku bardzo przypominają ruskie pierogi, tyle, że są o wiele delikatniejsze. Spróbujcie sami!



Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • kostka białego sera najlepiej półtłusty
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • jajo
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką  kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i  wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz