Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- kostka białego sera najlepiej półtłusty
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
- mąka ziemniaczana
- jajo
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz