Ad sense

czwartek

ciasteczka owsiano kokosowe

Ciasteczka owsiane z kokosem, słonecznikiem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak.


Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki miodu - można zastąpić syropem klonowym - można dać więcej jeżeli ktoś lubi słodkie wypieki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia masła. Do misy blendera wsypujemy płatki owsiane, kokosy i słonecznik - rozdrabniamy i przesypujemy do osobnej miski. Dodajemy miód, mąkę, sodę oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min aby płatki spęczniały. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z powstałej masy lepimy ciasteczka i układamy na blaszce. Gdyby masa okazała się  za sucha można dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Powinno wyjść około 20-24 ciastka zależy od wielkości. Pieczemy około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz