Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła, roztopionego
- 2 łyżki miodu - można zastąpić syropem klonowym - można dać więcej jeżeli ktoś lubi słodkie wypieki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zaczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia masła. Do misy blendera wsypujemy płatki owsiane, kokosy i słonecznik - rozdrabniamy i przesypujemy do osobnej miski. Dodajemy miód, mąkę, sodę oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min aby płatki spęczniały. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z powstałej masy lepimy ciasteczka i układamy na blaszce. Gdyby masa okazała się za sucha można dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Powinno wyjść około 20-24 ciastka zależy od wielkości. Pieczemy około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz