Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.
Składniki:
- 400 g szklanki startej marchwi- około 3,5 szklanki
- 150g szklanki płatków owsianych bezglutenowych lub górskich
- 4 jajka - żółtka i białka osobno
- 2,5 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 goździki
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i pieczemy około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz