Ad sense

piątek

Racuchy na kefirze

Przepis od babci na ulubione racuchy mojego męża. Polecam!


Składniki :
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g kefiru
  • 150g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Można dodać wcześniej namoczone rodzynki, starte jabłko, biały ser lub inne ulubione dodatki
  • Olej do smażenia 


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i kefir, miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i sodę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodajemy do masy z żółtkami. Całość delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.


 Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złoty kolor. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz