Pyszny, letni i zdrowy obiadek. Do moich pulpecików dodałam kaszę jaglaną, więc są bardziej pożywne. Polecam!
- 1 większa młoda kapusta lub 2 małe
- 500g mięsa mielonego
- 100g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 150-200 ml rosołu lub wywaru warzywnego lub wody
- ulubione przyprawy do miesa mielonego - sól, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, oregano, papryka ostra
- mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dajemy na sitko i przelewamy na przemian wrzącą- zimną wrzącą wodą aby pozbyć się goryczki. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Mięso mielone mieszamy razem z jakiem i przyprawami. Dodajemy zimną kaszę i mieszamy jeszcze raz. Zwilżonymi dłońmi lepimy pulpeciki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące.
Na patelni lub w garnku z szerszym dnem podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę oraz kapustę. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. W tym samym czasie na patelni smazymy pulpeciki. Usmażone mięso ukladamy na kapuście i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 20 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz