Ad sense

poniedziałek

Babka marmurkowa na oleju

Babka marmurkowa. Puszysta i miękka a do tego bardzo smaczna.  Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kawki czy do szklanki mleka. Polecam!




Składniki:
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 i 1/2 szkl mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki 



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z  proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać. 
Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz