Ad sense

poniedziałek

Drożdżowe bułeczki z serem

Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzego masą serową bułeczki. 


 Składniki:
Ciasto:

  • 400g mąki 
  • 7g suchych drożdży lub 25g świeżych 
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml ciepłego mleka 
  • 50g masła
  • szczypta soli


Masa serowa

  • 250g sera białego najlepiej tłustego lub półtłustego 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • można dodać wcześniej namoczone rodzynki




Przygotowanie:
Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do połączenia.

Ciasto: Drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki mieszamy w kubeczku lub miseczce i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, sól oraz 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąka stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na duży  prostokąt. Całość smarujemy masą serową. Zwijamy w rulon od dłuższej strony. Bardzo ostrym nożem kroimy w plasterki - ok 10 szt. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie bułki smarujemy masłem lub mlekiem i wsadzamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 25 min, najlepiej obserwować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz