Szybka w przygotowaniu sałatka. W smaku przypomina cheeseburgera. Idealnie nada się na przyjęcia lub na kolację.
Składniki:
- 2-4 bułki do hamburgerów
- sałata lodowa
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g sera żółtego
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić większa ilością majonezu)
- 1 cebula
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i paprykami, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Sos: cebulę drobno siekamy, ogórka kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy majonez, ketchup, musztardę i jogurt naturalny, dodajemy cebulę, ogórek, sól, pieprz i ponownie mieszamy.
Bułki do hamburgerów przekrajamy wzdłuż, spody kroimy w kosteczkę, górną część na 4 części. Pokrojone bułki rumienimy na patelni na grzanki.
Sałatę myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Ogórka kroimy w kostkę lub plasterki.
W szklanej misce układamy warstwowo: spody bułek, 2/3 sałaty, połowę sosu, mięso, ogórek, ser, sos, sałata i na samą górę bułki. Sałatkę najlepiej jeść świeżo zrobioną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz