Ad sense

środa

cheesburger xxl z tortownicy


Łatwy, szybki domowy fast-food. W smaku przypomina big maca z popularnej restauracji. Idealnie nadaje się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi! Polecam.



Składniki:
Ciasto
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Farsz
  • mięso mielone wołowe 400 g
  • cebula 
  • ketchup 
  • musztarda 
  • ogórki konserwowe ok 6 sztuk - plasterki
  • ser żółty- starty na tarce
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, papryka ostra 
  • majeranek 
  • olej lub oliwa do smażenia
Dodatkowo:
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta
  • garść sezamu


Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodajemy mięso mielone, przyprawy i podsmażamy.



Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą cześć należy rozwałkować tak aby starczyła na dno tortownicy oraz boki. Mniejszą część rozwałkowujmy tak aby przykryła całego cheeseburgera.



Zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką.


Następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę. 

Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. 


Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem


. Całość pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego!




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz