- ok. 1 litr wody
- porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka - co lubimy
- 50 g kaszy gryczanej prażonej
- 2-3 ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wsypujemy suchą kaszę i gotujemy kolejne 10 min. Obrane i starkowane warzywa dorzucamy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu aby zupa nam nie zmętniała. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, vegeta, pietruszka). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na masełku. Gdy warzywa i kasza są gotowe do zupy dodajemy usmażoną cebulę. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy na gorąco z łyżką jogurtu lub śmietany lub bez :) Smacznego!
O, zawsze używam kaszy jęczmiennej.
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, że jest alternatywa.
x