Ad sense

czwartek

Pszenno-razowe bułeczki śniadaniowe

 Bułeczki które chętnie piekę z rana, i mamy ciepłe świeże pieczywko na śniadanko. Pyszne, łatwe i w miarę szybkie do zrobienia. Z przepisu wychodzi ok 12 bułeczek. Można użyć samej mąki pszennej, wtedy mleka wystarczy dodać tylko 300 ml. Polecam!



Składniki:
  • ok 400 ml mleka (lejemy 300 ml - resztę stopniowo, zależy od mąki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 20 dag drożdży
  •  można dodać otręby pszenne, czarnuszkę, smażoną cebulkę, siemię lniane lub ziarna słonecznika

Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy mleko tak by było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy masło aby się rozpuściło. Mąki, cukier, sól wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Robimy dołek do którego wkruszamy drożdże które zalewamy ciepłym mlekiem tyle aby zakryć drożdże. Zostawiamy na 10 min aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy jajko, resztę mleka oraz dodatki (słonecznik, otręby). Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Później dzielimy ciasto i formujemy bułeczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką.
Odstawiamy do napuszenia i nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 stopni.
Bułeczki można przed pieczeniem z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, mlekiem lub roztopionym masełkiem.
Pieczemy bez termoobiegu ok 17-20min. - aż będą rumiane.
Studzimy na kratce i.... smacznego śniadanka!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz