Ad sense

niedziela

francuskie kotleciki jajeczne z kurczaka

Pyszne, szybkie i łatwe kotlety z posiekanego mięsa drobiowego i jajek.



Składniki:
  • 2 piersi kurczaka lub indyka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 1 zielona cebulka 
  • koperek
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz, papryka słodka czerwona
  • 1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanego 
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w malutką kosteczkę. Zieloną cebulkę i koperek drobno siekamy i dorzucamy do mięsa. 



Do miski z kurczakiem wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy, mąkę (możliwe, że będziecie potrzebowali mniej mąki - zależy od wielkości jajek) oraz śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.



Kotleciki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju lub oliwie. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem jako dodatek do obiadu. Smacznego!



1 komentarz: