Ad sense

poniedziałek

otrębowy makowiec z jabłkiem

Zdrowsza wersja makowca - zamiast mąki używamy otrąb. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne :) 

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 4 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 2 szklanki otrąb owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka kropli aromatu do ciast (opcjonalnie)
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Pieczemy 50 min w 180 st. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zimne polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz