Wersji bigosu jest tyle ile jest kucharzy :) Nasza wersja jest z kiszona i białą kapustą, schabem, drobiowymi kiełbaskami, piersią kurczaka i pieczarkami. Robi się szybko a jeszcze szybciej zjada :)
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 plastry schabu
- 2 piersi kurczaka
- 2 kiełbaski drobiowe
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- Koncentrat pomidorowy
- Vegeta - używam z intermarche takiej naturalnej bez żadnych dodatków
Przygotowanie:
Kiszona kapustę należy odsączyć z zalewy, opłukać i poszatkować. Gdy jest za kwaśna można ją obgotować. Moja była w sam raz więc jej nie obgotowałam. Zwykłą kapustę szatkujemy, płuczemy i gotujemy około 20 min. Dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe oraz vegetę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu. Mięso oraz kiełbaski kroimy w kosteczkę i każde z osobna podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i również dorzucamy do całości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dusimy jeszcze około 20-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz