Składniki:
- 3,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki kakao
- 3\4 szkl. cukru
- 3\4 szkl. oleju
- 3\4 szkl. mleka
- 4 jajka
- słoiczek ulubionego dżemu lub powideł od 260-300 g
- pół czekolady gorzkiej
- pół czekolady białej
Jajka zmiksować z cukrem,następnie wlać olej,mleko
cały czas miksując,wrzucić dżem,zmiksować do połączenia składników ,następnie wsypać przesiane przez sitko mąkę,proszek,sodę i kakao,wszystko wymieszać na najniższych obrotach miksera
i wylać na blaszkę 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia,górę wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 min,do suchego patyczka.
wystygnięte ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą na parze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz