Ad sense

sobota

pełnoziarnista pizza gyros

Pizza gyros, na pełnoziarnistym spodzie, z kawałkami soczystego, dobrze doprawionego kurczaka i mnóstwem mozzarelli. Prosta, szybka do przygotowania a do tego przepyszna! 


Składniki:
ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłą pszenną)
  • pół  łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół  szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
mięso:
  • 250 g piersi kurczaka lub indyka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy
  • pół  dużej cebuli
sos śmietanowy:
  • 1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo 1 kulka mozzarelli

Przygotowane:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu: do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 min.
W czasie gdy ciasto rośnie myjemy i osuszamy mięso. Kroimy na paski i doprawiamy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka lub indyka podsmażamy na patelni, gdy straci już surowość to dodajemy cebulkę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli i odstawiamy.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, olej oregano, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy podsmażonego kurczaka z cebulą. 


Piekarnik nastawiamy na 200 st. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po tym czasie pizzę wyciągamy i posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz