Pyszne i sycące danie a do tego bardzo aromatyczne. Nadaje się na ekspresowy obiad lub kolację.
Składniki:
- 100 g makaronu
- pół kulki mozzarelli
- 3-4 suszone pomidory
- 2-3 łyżki zielonego pesto
Składniki na pesto:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli wyjdzie za gęste -dodajemy troszkę oliwy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy, hartujemy zimną wodą i skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
- 2-3 garście świeżo zerwanych liści bazylii
- garstka orzechów (pini, nerkowca lub migdały)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- duży ząbek czosnku
- garść startego parmezanu
- czarny mielony pieprz
- sól
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli wyjdzie za gęste -dodajemy troszkę oliwy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy, hartujemy zimną wodą i skrapiamy oliwą z suszonych pomidorów. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Makaron mieszamy z pesto, dodajemy mozzarellę i pomidory. Gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz