Zawijane drożdżówki z czekoladą, idealne do kawki. Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie suchych drożdży 7g lub 25g świeżych drożdży
- 700g mąki pszennej
- 80g cukru
- 380ml mleka
- 75g masła
- 2 jajka
W przypadku świeżych drożdży najpierw trzeba zrobić zaczyn - 25g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka - odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać do reszty składników i wyrobić ciasto.
Przygotowanie:
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na podsycanej mąką stolnicy. Z ciasta robimy wałek i dzielimy na 13 w miarę równych części. Każda część rozwałkowujemy na owal, smarujemy czekoladą i zwijamy w rulonik od szerszej strony. Zwinięta bułeczkę rozcinamy na 2 części, zaplatamy jak warkoczyk i zwijajmy w ślimaczka. Bułki odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego 175st piekarnika i pieczemy 14-16 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz