Ad sense

wtorek

Drożdżowe bułeczki z czekoladą

 Zawijane drożdżówki z czekoladą, idealne do kawki. Polecam!

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych drożdży 7g lub 25g świeżych drożdży 
  • 700g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 380ml mleka
  • 75g masła 
  • 2 jajka
W przypadku świeżych drożdży najpierw trzeba zrobić zaczyn - 25g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka - odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać do reszty składników i wyrobić ciasto. 




Przygotowanie:
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na podsycanej mąką stolnicy. Z ciasta robimy wałek i dzielimy na 13 w miarę równych części. Każda część rozwałkowujemy na owal, smarujemy czekoladą i zwijamy w rulonik od szerszej strony. Zwinięta bułeczkę rozcinamy na 2 części, zaplatamy jak warkoczyk i zwijajmy w ślimaczka. Bułki odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego 175st piekarnika i pieczemy 14-16 min. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz