Ad sense

wtorek

zupa kalafiorowo-brokułowa z wołowymi klopsikami

 Pyszna i pożywna zupa kalafiorowo - brokułowa z dodatkiem pulpecików wołowych i batatem zamiast ziemniaków. Polecam!



Składniki:
  • ok. 2 litrów wywaru warzywnego lub rosołu
  • kalafior
  • brokuł
  • 1 batat
  • 1-2 marchewki
  • mrożony groszek
  • 250 g mięsa wołowego
  • jogurt naturalny lub śmietana


Przygotowanie:
Mięso wołowe mielimy, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi lepimy malutkie pulpeciki. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Batat obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Brokuł oraz kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części.  Wywar warzywny zagotowujemy, na gotujący wrzucamy pulpeciki i gotujemy ok 5 min. po tym czasie wrzucamy warzywa i gotujemy ok 8-10 min. Po tym czasie dorzucamy mrożony groszek i jeszcze chwilkę gotujemy. Na talerzu dodajemy jogurt lub śmietanę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz