Ad sense

wtorek

placuszki z cukini

Szybkie placki z cukinii z dodatkiem cebulki, czosnku oraz koperku i natki pietruszki. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako obiad. Są smaczne, sycące i nie rozpadają się przy smażeniu . Polecam!

Składniki:
  • ok. 300 g cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  •  sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia


Przygotowanie:
Pietruszkę i koperek myjemy i siekamy. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny lub godzinę aby puściła soki. Po tym czasie cukinię odsączamy na sitku lub ściskając mocno w rękach. Im więcej soku odciśniemy tym mniej mąki będziemy musieli dosypać. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy i smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz