Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki kefiru
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- dodatki: u mnie biały ser - czasem zastępuję serkiem wiejskim, żurawina, jabłka
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników oprócz dodatków miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ser, żurawinę oraz pokrojone jabłka. Krótko miksujemy. ( Jeśli używamy żurawiny lub rodzynek - warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem. Jeśli używamy serka wiejskiego warto go przepłukać na sitku wodą aby pozbyć się śmietanki. ) Do powstałej masy delikatnie wlewamy ubite białka i pomalutku drewnianą łyżką mieszamy uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza z ubitych białek - dzięki temu uzyskamy puszyste naleśniki. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami lub śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz