Ad sense

środa

razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi

Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełnoziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850) 
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych 
  • 500 ml letniego mleka lub wody 
  • 35 g drożdży świeżych 
  • 1 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:

Do miski wkruszamy drożdże, cukier, 50 ml mleka i dużą łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże "ruszyły".
Po 15 min do wyrośniętych drożdży wsypujemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką w misce przez około 5 min, aby wszystko dokładnie połączyć.

Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut .

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść dłoń nawilżamy olejem.
Górę chlebka wyrównujemy w foremce dłonią nawilżoną olejem. 

Foremkę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .

Foremkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i nadal pieczemy.
Razem chleb powinien piec się około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Po upieczeniu gdy  postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.

Po upieczeniu i wyjęciu chleba z foremki zawijam go w czystą ściereczkę aby wystygł, wtedy nie ma twardej skórki. 





1 komentarz:

  1. Czasem piekę sama chleb, ale jeszcze nie przyszło mi do głowy, żeby dodać płatki owsiane. Świetny pomysł, na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń