Ad sense

sobota

drożdżówki z serem i borówkami

Puszyste, delikatne drożdżówki z serem i borówkami. Znikają bardzo szybko więc lepiej zrobić z podwójnej porcji :) Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
na ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • 30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli 


nadzienie :

  • 250 g twarogu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)



Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.

Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz