Ruskie naleśniki czyli naleśniki z serem, cebulką i ziemniakami. Uwielbiamy ruskie pierogi ale nie zawsze jest czas i chęci aby je lepić :-) więc tym razem poszłam na łatwiznę i zawinęłam farsz w naleśniki usmażone rano. Efekt nas zaskoczył oczywiście pozytywnie :-) Spróbujcie sami!
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
- szczypta soli
- 1-2 jajka
- 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
- 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Farsz: Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania.
Na środek naleśnika nakładamy farsz, rozsmarowujemy i składamy w kopertę lub rulonik jak kto woli. Można je jeszcze raz podsmażyć. Podajemy ze śmietaną, cebulką, boczkiem, co kto lubi :-) Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPierogi ruskie jadłam nie raz i smakowały mi, ale takich naleśników jeszcze nie - jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe
OdpowiedzUsuń