Ad sense

środa

Pełnoziarniste bułeczki z serem

Mięciutkie, puszyste, z dużą ilością sera - bułeczki idealne. Zamiast sera można użyć jabłek z cynamonem, marmolady lub powideł. Dodatkowo przepis jest na tyle dobry, że jest doskonałą bazą do wszelkich słodkich bułek z nadzieniem jak i bułek bez nadzienia w ogóle. Po prostu pycha!



Składniki

  • 1 kg mąki u mnie pól pszennej a pól pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • Kostka masła
  • Odrobina oliwy
  • Niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży



Z ciepłego mleka, drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. Kostkę masła rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych dodać resztę składników i zmiksować mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie - przełożyć na stolnicę, mocno podsypać mąką i zagnieść. Powinno być mięciutkie ale zwarte. Dzielimy na 4 części a każdą na następne 4. Formujemy kulki i szklanka wysmarowana od spodu olejem naciskamy na kuleczki aby zrobić wgłębienie. Nadziewamy serem. Pieczemy 20 min w 170-180 stopniach.

Masa serowa

  • Dwie kostki sera najlepiej półtłustego
  • Pół szklanki cukru
  • Jajko
  • Odrobina aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki zmiksować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz