Ad sense

środa

bigos cygański

Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Bazą naszego dania jest mięso, papryka, ogórki kiszone oraz świeże pieczarki. Smak nas zaskoczył. Pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominający bigosu. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!



Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 jajko
• olej
• sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
• 1 kg pieczarek
• 3 cebule
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 4 ogórki kiszone
• 350 ml ketchupu pikantnego
• 350 ml przecieru pomidorowego




Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy surowe jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, przyprawę do mięsa mielonego, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 2-3 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy. Dodajemy do zeszklonej cebuli obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są już prawie gotowe, dodajemy ogórki kiszone pokrojone w słupki, papryki pokrojone w paseczki, ketchup i przecier pomidorowy. Można podlać odrobiną wody. Wszystkie składniki przekładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub z pieczywem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz