wtorek

krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

 Krokiety zawsze pojawiają się u nas na świątecznym stole. Najlepiej smakują z barszczem.





Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 300 g mięsa (może być z rosołu, może być wieprzowe, mielone)
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • domowa vegeta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • bułka tarta, jajko





Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso mielimy. Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso i smażymy aż mięso straci surowość. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy, chwilkę podsmażamy i przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki. Usmażone przekładamy do miski z mięsem. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy nasze krokiety na patelni z obu stron do zrumienienia bułki tartej.Podajemy z barszczem czerwonym do picia. Smacznego!

Drożdżówki z makiem - przepis z zeszytu babci

Przepyszne domowe drożdżówki z makiem.
Wwystarczył komentarz mojego męża, że te bułeczki są o wiele smaczniejsze od tych z piekarni, zeby sie utwierdzić w tym, że muszą być na prawdę smaczne.
Przepis na ciasto mam ze starego zeszytu z przepisami który mam od babci. Masa makowa niestety jest kupna - nie oszukujmy się, tak jest szybciej i prościej;)
Bardzo polecam!



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko
  • 100 g masła 
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych 
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy

Przygotowanie:
Jajko i żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mleko z masłem podgrzewamy aby masło  się rozpuściło i odstawiamy do wystygnięcia, ma być cieple ale nie gorące.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże, sól, mleko z masłem oraz ubite jajka z cukrami. Wszystko razem mieszamy az powstanie spójne, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę przerabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy od dłuższego boku jak roladę. 


Ciasto dzielimy na 10 części, każdą część naciskamy od góry tępą stroną noża tak aby nie przeciąć bułki.


Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.


 Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 st. do zrumienienia. 
Smacznego!

niedziela

Gołąbki z włoskiej kapusty


Gołąbki z włoskiej kapusty. Naszym zdaniem są o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne z białej kapusty. Włoska kapusta jest szybko miękka po sparzeniu więc robienie gołąbków jest o wiele szybsze. Polecam!


Składniki:
  • 1 duża lub 2 mniejsze kapusty włoskie 
  • 200g ryżu 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek



Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście jeśli są uszkodzone. Wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i parzymy w niej kapustę ok 5 min wyciętym głąbem do dołu. Po tym czasie liście powinny odchodzić od kapusty. Wyciągamy je na sitko. Aby przestygły. Z każdego liścia odcianamy grubszy nerw. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. W dużej misce mieszamy przestudzony ryż, usmażoną cebulę, jajko oraz surowe mięso mielone. Doprawiamy do smaku. 
Na każdym liściu kapusty układamy po 1 dużej łyżce farszu (można więcej) zawijamy od dołu, nastepnie boki i zwijamy gołąbka. 
Na dno garnka układamy kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie układamy warstwami gołąbki. Zalewamy bulionem z gotowania kapusty. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 30-40 minut. 
Smacznego!

sobota

Zapiekanka bolonese

Zapiekanka bolonese to pomysł na smaczny, szybki obiad gdy chcemy małej odskoczni od zwykłego spagetti. Ja do swojej zapiekanki dodałam jeszcze pieczarki. Polecam!



Składniki:

  • 500g ulubionego makaronu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok 300 g sera żółtego 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.


Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.


Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!

poniedziałek

Drożdżowe bułeczki z serem

Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzego masą serową bułeczki. 


 Składniki:
Ciasto:

  • 400g mąki 
  • 7g suchych drożdży lub 25g świeżych 
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml ciepłego mleka 
  • 50g masła
  • szczypta soli


Masa serowa

  • 250g sera białego najlepiej tłustego lub półtłustego 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • można dodać wcześniej namoczone rodzynki




Przygotowanie:
Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do połączenia.

Ciasto: Drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki mieszamy w kubeczku lub miseczce i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, sól oraz 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąka stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na duży  prostokąt. Całość smarujemy masą serową. Zwijamy w rulon od dłuższej strony. Bardzo ostrym nożem kroimy w plasterki - ok 10 szt. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie bułki smarujemy masłem lub mlekiem i wsadzamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 25 min, najlepiej obserwować. Smacznego!

piątek

Obiadowe pulpety w sosie własnym

Pulpeciki w sosie własnym to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych obiadów. Bardzo szybki w przygotowaniu a w dodatku przepyszny. Polecam!


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego 
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • ulubione przyprawy - u nas sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, ostra papryka, koperek
  • można dodać jajko 
  • 1-2 łyżki oleju
  • woda lub rosół lub wywar warzywny



Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z przyprawami, kaszą i jajkiem, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony. Gdy mięso jest podsmażone dolewamy rosół - tyle aby zakryć pulpety. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min. Po tym czasie w połowie szklanki wody mieszamy łyżkę mąki aby nie bylo grudek, dodajemy chochelkę sosu z pulpetow i mieszamy. Całość wlewamy do gotujących pulpetów i mieszamy aby sosik zgęstniał. Doprowadzamy do ponownego zagotowania i gotowe. Kosztujemy czy nie trzeba doprawić sosu.  Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i warzywa. Smacznego!

Gdy używamy wody zamiast rosołu można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie do smaku, ewentualnie vegetę.


Kurczak pieczony na ryżu

Bardzo prosty a jaki przepyszny pomysł na obiad! Udka kurczaka pieczone na ryżu to jedno z tych dań które robią się same. 5 min przygotowania a całą pracę za nas robi piekarnik. Udka z tego przepisu wychodzą pyszne i soczyste. Polecam!


Składniki:

  • 300 g ryżu 
  • 600 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 3 podudzia (6 pałek kurczaka lub 6 udek kurczaka)
  • cebula
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u nas czosnek, papryka słodka, papryka ostra)
  • opcjonalnie przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. godzinę a najlepiej na noc do lodówki aby przeszedł smakiem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy cały ryż i zalewamy rosołem. Jeśli macie ochotę można  dodać przecier pomidorowy. Mieszamy całość i rozkładamy równomiernie ryż po całym naczyniu. Na to ukladamy cebulę i kurczaka. Nie przejmujcie się jeśli jest za dużo rosołu, podczas pieczenia ryż wypije całość. Pieczemy w 190-200 st przez godzinę. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego!



wtorek

Śniadaniowa pasta z tuńczyka

Gdy brakuje Wam pomysłu na śniadanie to polecam tą szybką pastę z tuńczyka.


Składniki:
  • Puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Szczypiorek 
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka jogurtu naturalnego 
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, przekładamy do miseczki. Szczypiorek myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce, dodajemy sól, pieprz, jogurt i majonez. Mieszamy jeszcze raz i odstawiamy na 5 min. Gotowe. Smacznego!

czwartek

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Taka sałatka idealnie zastępuje nam obiad lub kolację, świetnie sprawdzi się również na imprezach. Szybko się ją przygotowuje i bardzo dobrze smakuje. Polecam!



Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 200g makaronu
  • 1 ogórek 
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 papryka
  • ulubione przyprawy do kurczaka - u nas papryka słodka, papryka ostra, czosnek, sól i pieprz 
  • ulubiony sos - u nas włoski lub koperkowo ziołowy 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, dobrze jest ugotować makaron al dente. Ugotowany makaron odsączamy i przepłukujemy zimną wodą.
Kukurydzę odsaczamy z zalewy. Paprykę oraz ogórka myjemy i kroimy w kosteczkę. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy aż straci surowość i lekko się  przyrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy sos i mieszamy dokładnie. Smacznego!


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ulubionej kiełbaski i pieczarek. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Polecam!


 Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek, szynkę czy inną wędlinę)
  • 4 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • ok. 350-400 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 całe jajka
  • ok. 200 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Studzimy. Wystudzone kroimy na grubsze plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do kiełbasy z cebulą i podsmażamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładamy na dno naczynia, na to wykładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę i pieczarki. Układamy resztę ziemniaków. 
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, jajka, ser i zioła. Zalewamy tym naszą zapiekankę. 
Całość pieczemy ok 30 min w 180 st do zrumienienia. Smacznego!



piątek

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Nie potrzebujemy miksera żeby je zrobić, wystarczy widelec, łyżka też da radę. Tak samo szybko znika ze stołu jak szybko się je robi. Można użyć dowolnych ulubionych owoców.  Polecam!


Składniki:
Ciasto:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szkl śmietany (można zastąpić kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym)
  • 3/4 szkl oleju
  • 3 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki 


Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki i mieszamy aż ze składników zrobi się ciasto.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy widelcem przez kilka minut do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce.
Na owoce dajemy kruszonkę. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy ok 50 min. Smacznego!


wtorek

Szybkie bułeczki śniadaniowe, bez drożdży, bez zakwasu

  Czasem się zdarzy taki dzień kiedy braknie nam świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Wtedy z pomocą przychodzą takie szybkie przepisy. W ok 35 min mamy pyszne świeże bułeczki. Polecam!


Składniki:
  • 3 szkl mąki 
  • 350g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu lub cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą, podłużną lub trójkątną bułeczkę. Każdą bułeczkę spłaszczamy, układamy na blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu wodą lub mlekiem lub jajkiem, można też posypać makiem lub sezamem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 25 min. Smacznego!


Pralinki kokosowe ala rafaello z 2 składników

Kokosowe kuleczki tylko z 2 składników! Polecam od razu zrobić większą porcję ;) śmiało mogą udawać rafaello gdy do środka dodamy migdał. Polecam oblać je gorzką czekoladą - pyszności.


Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 100g kremowego serka np bieluch, mój ulubiony, Philadelphia lub cos w tym stylu
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu oraz czekolada do obtoczenia kulek


Przygotowanie:
Wiórki kokosowe, serek i miód mieszamy  dokładnie dłońmi. Z powstałej masy lepimy kuleczki. Łatwiej będzie lepić gdy dłonie zwilżymy lekko wodą.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Kulki maczamy w czekoladzie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

czwartek

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem. Pyszna, lekka i pożywna. Polecam!



Składniki:
  • ok 2 litrów rosołu lub wywaru warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g ulubionego makaronu
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka masła
  • koperek
  • można dodać ziemniaka
  • śmietana lub jogurt naturalny


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz pieczarki i dusimy ok 5 min. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę lub półplasterki i dodajemy do pieczarek, dusimy kolejne 5 min. Jeśli zdecydujemy się dodać ziemniaki to też dorzucamy pokrojone do garnka razem z marchewką i pietruszką. Po tym czasie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Koperek szatkujemy i dorzucamy do zupy. W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wlewamy chochelką zupę, dorzucamy makaron i zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

poniedziałek

Budyniowy omlet

Szybkie, słodkie śniadanko idealne dla małych jak i dużych dzieci. Polecam!


Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 budyń w proszku - u nas śmietankowy 
  • 1/3 szkl mleka lub wody
Przygotowanie:
Białko jajka ubijam.
 Budyń rozpuszczam w mleku. 
Do ubitego białka dodaje żółtko i budyń z mlekiem i delikatnie mieszam. 


Smaze na patelni bez tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem po ok 3-4 min z każdej strony. Smacznego!

sobota

Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem to propozycja na pyszny obiad gdzie wykorzystamy mięso z rosołu. Ja zawsze robie tak, że obieram mięso które nam zostało z rosołu i odkładam do pojemniczka i mrożę, za każdym razem dokładam mięso i jak nazbieram odpowiednią ilość to robię kluseczki, krokiety, zapiekankę lub pasztet.


Składniki:
Kluski:
  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz mięsny:
  • ok. 400 g mięsa gotowanego z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • opcjonalnie 1 marchewka oraz 1 pietruszka z rosołu 
  • sól, pieprz do smaku






Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, obie mąki oraz sól i zagniatam na gładkie, jednolite ciasto –może być krótko, właściwie tylko do połączenia składników (ciasto ma być podobne do tego na kopytka).

Mięso z rosołu obieram od kości i mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Czasem dodaję też marchew i pietruszkę z rosołu jeśli mi zostanie.

Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, krótko, do zeszklenia.

Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, doprawiam do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam i prosty farsz gotowy.

Na podsypanej mąką stolnicy formuję z ciasta wałek i dzielę go na równe części.

Kawałki ciasta rozpłaszczam na dłoni, układam na nich solidną porcję farszu, ciastem oblepiam szczelnie mięso tworząc zgrabną, okrągłą pyzę/knedelek. Toczę w dłoniach nadając mu kulisty kształt i układam kolejno na przyprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu dość sporo.

Pyzy gotujemy wrzucając je po kolei na wrzątek na małym ogniu ok 3-5 min od wyplynięcia.

Smacznego!






wtorek

Pyszne chrupiące gofry

Kto z nas nie lubi gofrów? My uwielbiamy! Dla nas połączenie idealne to gofry z bitą śmietaną i owocami, mniam! Z tego przepisu gofry smakują jak te z budki nad morzem. Polecam spróbować.
Pamiętajcie, że podstawą upieczenia dobrych i chrupiących gofrów takich jak nad morzem jest dobry przepis ale również dobra gofrownica. zadbajcie o to żeby miała przynajmniej 1000W. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Cukier waniliowy




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok 6-7 min. Zazwyczaj piekę gofry na średniej mocy aby na pewno były upieczone w środku. Smacznego!


Tuńczykowa sałatka z makaronem ryżowym

Kolorowo, szybko, smacznie a przede wszystkim zdrowo - tak jak lubimy najbardziej. Polecam!



Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego 
  • 2 pomidory
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • Połowa zielonego ogorka
  • Szczypiorek
  • Tunczyk w sosie własnym 
  • Sól, pieprz, czosnek i trochę oliwy 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pomidory i ogórka kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Można zamiast oliwy dać majonez. Smacznego!

środa

Domowe zapiekanki czyli jak nie wyrzucać pieczywa

Najlepszy sposób aby nie marnować nadmiaru pieczywa w domu lub nie wyrzucać czerstwych bułek lub chleba to zrobienie z nich zapiekanek!  Takie domowe są najlepsze. Dodajemy ulubione dodatki oraz sosy i pyszna kolacja na ciepło gotowa. Polecam!


 Składniki:
  • Pieczywo
  • Pieczarki
  • Żółty ser
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • Masło lub mleko
  • Ewentualnie inne dodatki np szynka, papryka, oliwki itp


 Przygotowanie:
Cebulę oraz pieczarki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pokrojone podsmażamy na patelni aby straciły surowość.


Bułki kroimy na połowę, smarujemy masłem lub moczymy chwileczkę w mleku jeśli mamy twarde pieczywo. Układamy podsmażone pieczarki z cebulką i posypujemy żółtym serem. 


Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 min. aż ser się rozpuści a bułki będą chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami lub same. Smacznego!



czwartek

Kurczak z warzywami pieczony w rekawie

Pomysł na pyszny zdrowy obiadek. Przygotowanie warzyw i mięsa zajmie nam niecałe 10 min a resztę roboty zrobi za nas piekarnik. Całe danie wychodzi miękkie, pyszne i soczyste. Polecam!


Składniki:
  • 4 podudzia kurczaka (lub inne części kurczaka)
  • ok 700 g ziemniaków 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • koperek
  • sól ,pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany (wasze ulubione przyprawy do kurczaka)
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Podudzia kurczaka myjemy, suszymy, smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na co najmniej godzinę lecz można ten krok pominąć. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz koperek i mieszamy.
 Do rękawa wkladamy warzywa i równomiernie je rozkładamy,


na warzywa układamy podudzia.


Całość zawiązujemy i wykałaczką w worku robimy 3-4 dziury. Pieczemy w 180 st ok godzinę. Smacznego!