wtorek

Szybkie bułeczki śniadaniowe, bez drożdży, bez zakwasu

  Czasem się zdarzy taki dzień kiedy braknie nam świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Wtedy z pomocą przychodzą takie szybkie przepisy. W ok 35 min mamy pyszne świeże bułeczki. Polecam!


Składniki:
  • 3 szkl mąki 
  • 350g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu lub cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą, podłużną lub trójkątną bułeczkę. Każdą bułeczkę spłaszczamy, układamy na blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu wodą lub mlekiem lub jajkiem, można też posypać makiem lub sezamem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 25 min. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Czy jogurt można zastąpić maślanką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki robiłam tylko na jogurcie więc ciężko powiedzieć. Myślę, że jeżeli maślanka nie jest za bardzo rzadka to można spróbować

      Usuń
  2. Spróbuję upiec bułki na maślance. Napiszę czy wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam bułki z połowy składników , czyli wyszło 4 bułki.
    Tak jak pisałam zamieniam jogurt na maślankę ( 150 gr )
    Bułki wyszły przepyszne.
    Wklejam 2 linki do obrazka na których widać jak wyglądają upieczone bułki.

    https://bit.ly/2kslUjH
    https://bit.ly/2ksrrH7

    OdpowiedzUsuń