Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szkl śmietany (można zastąpić kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym)
- 3/4 szkl oleju
- 3 szkl mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki i mieszamy aż ze składników zrobi się ciasto.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy widelcem przez kilka minut do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce.
Na owoce dajemy kruszonkę. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy ok 50 min. Smacznego!
Jaki format blaszki
OdpowiedzUsuńMoja ma 27cmx35cm
Usuń