sobota

Zapiekanka bolonese

Zapiekanka bolonese to pomysł na smaczny, szybki obiad gdy chcemy małej odskoczni od zwykłego spagetti. Ja do swojej zapiekanki dodałam jeszcze pieczarki. Polecam!



Składniki:

  • 500g ulubionego makaronu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok 300 g sera żółtego 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.


Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.


Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz